Çiğ süt ve bitmiş ürünler üzerinde yapmanız gereken 16 test

28-01-2023 01:34
Çiğ süt ve bitmiş ürünler üzerinde yapmanız gereken 16 test
Çiğ süt ve bitmiş ürünler üzerinde yapmanız gereken 16 test

Çiğ sütü test etmek, yüksek kaliteli bir ürün almanızı sağlar. Bitmiş ürünü test etmek tüketicileri korur.  Charles H. White tarafından 16 Haziran 2016 tarihinde yayınladığı yazıda  Güvenli ve kaliteli ürünlere sahip olmak için mandıraların işe yüksek kaliteli çiğ süt ve krema ile başlaması gerekir. Yükü kabul edip etmemeye karar vermeden önce testler seçilmeli ve her parti/tanker üzerinde yapılmalıdır.


 
Test 1. Doğrudan Mikroskobik Sayım (DMC), çiğ sütün mikrobiyolojik kalitesini gösterebilir. Süt boşaltılmadan önce antibiyotik kalıntısı çalıştırılmalıdır. Süt endüstrisi, eser miktarda bile olsa antibiyotik içeren sütü satma riskini göze alamaz.
 
 
Test 2. Ön İnkübasyon (PI-SPC) Sayımı, yükün ve/veya bireysel üreticilerin sıhhi koşullarını gösterebilen iyi bir mikrobiyolojik testtir. Özellikle psikrotrofik bakterilerin (soğutma sıcaklıklarında oldukça hızlı büyüyebilen bakteriler) varlığını yansıtır.
 
Test 3. Duyusal/organoleptik özellikler, önemli çiğ süt sorunlarının tanımlanmasına izin verir. Alıcılar, bir tankerin kubbesindeki kapağı ilk seferde kaldırmalı ve sütün kokusunu hızlı bir şekilde değerlendirmelidir. Çiğ sütün tadına bakmaktan başka bir seçenek de laboratuvarda pastörize etmek ve tatmak için hızla soğutmaktır.
 
Test 4. Çiğ sütün yasal maksimum sıcaklığı 7oC'dir. 7 oC'nin altında taşınan süt raf ömrünü uzatacaktır. Sıcaklık ne kadar yüksek olursa, bakteri üremesi o kadar fazla olur. Mevzuat gerekliliklerini ve kalite spesifikasyonlarını karşılamak için tesis genelinde sıcaklığı kontrol edin ve izleyin.
 
 
Diğer gerekli testler
Test 5. Eklenen su, tağşiş olarak kabul edilir. Cryscope testi, çiğ süte ne zaman su eklendiğini belirlemeye yardımcı olur. Bu test, kimyasal ve biyolojik tehlikeler gibi su ile gelebilecek ek endişeleri önlemeye yardımcı olur. Bu, sıvı sütlü bitmiş ürün için ve ayrıca üretim sırasında ilave su eklenmediğinden emin olmak için yararlı bir testtir.
 
Test 6. Süt bileşimi testleri, kimlik standartlarını karşılamanın yanı sıra yağ üzerinde kontrol sağlamak için süreç boyunca yapılmalıdır. Tereyağı, toplam katılar ve protein en büyük üçlüdür. Kimyasal testler çok hassastır, ancak zaman alır. Elektronik donanım, tesislerin hızlı ve doğru sonuçlar almasını sağlar.
 
Test 7. Çoğu Ülkelerde çiğ sütteki koliformlar için bir standart yoktur, ancak trend amaçları doğrultusunda çiftliğin ve nakliyenin sıhhi koşullarını değerlendirmek için makul bir test gibi görünmektedir.
 
Test 8. Raf ömrünü/kod tarihini zorlama isteği, psikotropik termodurik bakteriler için çiğ sütün test edilmesini sağlar. Bu büyük spor oluşturan bakteriler pastörizasyonda hayatta kalabilir ve hatta soğutma sıcaklıklarında gelişebilir. Bu bakteriler çiğ ve pastörize sütün raf ömrünü olumsuz yönde etkileyecektir.
 
Test 9. Aflatoksinler kontamine yemlerden çiğ süte geçebilir. Bir tehlike analizi ve tedarikçi kontrol programı, çiğ sütte aflatoksin için izleme sıklığını gösterecektir.
 
Tesis içi, süreç içi testler
Süt ürünleri imalatındaki birden çok nokta izlenmelidir, ancak en kritik olanlardan bazıları çevredekilerdir. Uygun şekilde temizlenmemiş ekipman, ürün kontaminasyonunun ana nedenidir.
 
Test 10 ve 11. Yüzey bezleri/süngerleri kullanılarak koliform ve aerobik plak sayımı (APC) testi, temizlik ve sanitasyon prosedürlerinin etkili olduğunu doğrulamanın yaygın ve kolay bir yoludur. ATP swabları, temizlik ve sanitasyonun etkili olduğunu doğrulamak için başlatma işlemleri sırasında günlük olarak kullanılabilir.
 
Süt kendi içinde Büyük 8 alerjenden biridir. Tesisinizde başka bir alerjen kullanılıyorsa, İnsan Gıdası için Önleyici Kontroller kuralı dahilinde temizliğin etkinliğini doğrulayan ve doğrulayan bir alerjen kontrol programı gereklidir.
 
Test 12. Temizleme ve sanitasyon işleminin alerjenlerin uzaklaştırılmasında etkili olduğunu doğrulamak için alerjene özgü bir testin kullanılması belirtilir. Daha sonra, temizleme ve sanitasyonun alerjenik proteinin çıkarılmasında etkili olduğunu doğrulamak için başlatma işlemleri sırasında günlük olarak protein sürüntüleri kullanılabilir.
 
Test 13 ve 14. Çevresel izleme kritik bir süreçtir. Tesisiniz kuru süt tozu üretiyorsa Salmonella varlığını izleyin. Dondurma, sıvı süt vb. dahil olmak üzere diğer tüm süt ürünleri üretimi için ortamı Listeria'nın varlığı açısından izleyin.
 
Etkili bir Tehlike Analizi Kritik Kontrol Noktası (HACCP) programı ve İnsan Gıdası için Önleyici Kontroller Kuralının başarılı bir şekilde uygulanmasıyla, bazı fabrika yöneticileri bitmiş ürün testinin gereksiz olduğuna inanıyor. Bu belirlemeyi yapmak her tesise bağlıdır, ancak aşağıda belirtilen testlerden bazıları endüstride standarttır.
 
Test 15. Tüm süt ürünlerinde en azından duyusal/organoleptik özellikler tamamlanmalıdır. Akışkan süt için önerilen test sıklığı, hattan yeni şişelenmiş, şişelemeden 24 saat sonra, kodun sonunda ve 7 C'de depolamayı takiben 14 gün sonra raf ömrü kontrolünü içerir.

Kaynak : 
https://www.dairyfoods.com/articles/91832-the-16-tests-you-need-to-perform-on-raw-milk-finished-products

Etiketleri :
#labtesting #milktesting #rawmilktesting


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.