TDS Nedir? Nasıl Ölçülür? Kaç Olmalıdır?
24-02-2023
23:41
TDS nedir? TDS, katı, sıvı ya da gaz halde bulunan bir maddenin, başka bir madde ile etkileşimi sonucu çözünmesi ile oluşan tüm maddelerin, toplam miktarı anlamına gelir. TDS, sıvının özelleştirecek olursak suyun, içinde çözünme sonucu meydana gelen, katı maddelerin toplam yoğunluğu hakkında bizlere bilgi verir.
TDS Açılımı ne demek bunu da belirtelim. Tds ingilizce (Total Dissolved Solids)'dir. Anlamı ise sudaki toplam çözülmüş mineral değerleri miktarıdır. Bunlar metaller, organik ve inorganik canlılar, mineraller, tuzlar gibi sıralanabilir.
TDS’den aldığımız sonuca göre, suyun içilebilir ya da içilemez olduğunu söylemek mümkün değildir. Çünkü uygun bir seviyedeki TDS yoğunluğunda, bizler için faydalı mineraller de bulunabilir. Fakat yüksek bir TDS yoğunluğunda, demir, sülfat, bromür, manganez gibi zararlı, kirletici maddeler bulunabilir.
TDS metre, suda çözünme sonucu meydana gelmiş olan katı maddelerin miktarını ölçen dijital cihazdır. Bu cihaz, suda çözünmüş maddenin miktarını ölçerken, suyun faydalı veya zararlı olduğu hakkında da bize bilgi verir.
TDS metre, kirletici olarak bilinen arsenik, kurşun, krom vb. maddeleri ölçemez. Bu maddeleri ölçecek kadar hassas bir yapıya sahip değildir. TDS metre; motor yağı, benzin, böcek ilacı ve birçok ilaç gibi iletkenlik değeri olmayan maddeleri ölçemez. TDS metre ile suyunuzun ne kadar temiz olduğunu, mevcut suyunuzun kalitesini, kirlilik oranını ölçebilirsiniz. TDS metre ile suyunuzun sertlik derecesini de ölçebilirsiniz.
Su içerisinde TDS değeri ne kadar yüksek ise içerisinde o kadar çok yabancı madde bulunuyor demektir.
Doğru TDS Değerini Nasıl Hesaplayabiliriz?
TDS değeri, hem dijital hem de manuel cihazlarla ölçülebilir. En kesin sonucu tabii ki dijital TDS metreler ölçebilir. Farklı TDS cihazları ile aynı su birkaç kez ölçülerek, sağlıklı ve güvenilir bir sonuca varılabilir.
Güvenilir bir suyun minimum 150 ppm, maksimum 500 ppm (500mg/L) değere sahip olması gerekmektedir.
Suyumuzun durumu ve güvenliliği hakkında net bir şekilde sonuç almak için; Ph değerini ve iletkenlik değerini iyi bir şekilde bilmek gerekir. Evet, Ph değerini çoğumuz biliyoruzdur, peki ya iletkenlik değeri nedir?
İletkenlik, suyumuzun saflık durumunu belirleyen bir özelliktir. İletkenlik aslında TDS metredir. İletkenlik/TDS metre ile suyumuzun yumuşak veya sert olup olmadığı hakkında genel bir bilgiye sahip oluruz. Suyumuzun iletkenliği ne kadar yüksek çıkarsa, suyumuzun içerisinde bir o kadar tehlikeli olarak adlandırabileceğimiz madde vardır demektir. Bu sebepten suyumuzun güvenilirliğinin yanı sıra sağlıklı olması da bizler için önemlidir.
Güvenilir ve Sağlıklı İçme Suyunda TDS Değeri Kaç Olmalıdır?
Gelelim şimdi güvenilir ve sağlıklı bir suda TDS değeri kaç olmalıdır sorusuna. Bu soru meraklıları tarafından takip edilmektedir. Biz de sizlere merak ettiğiniz bu sorunun cevabını en detaylı şekilde açıklayacağız. Şimdi sorumuzun merak edilen cevabına bir bakalım;
Yukarıda da belirttiğimiz gibi Doğayı Koruma Ajansı (EPA) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından önerilen değerler neticesine, TDS ölçümlerinde maksimum değer 500mg/L (500 ppm) olmalıdır. Bu değere sahip olan sular, içilebilir, güvenilir sulardır. Ph değerinin ise; genel olarak yapılan değerlendirmeler sonucunda 7 ile 8.5 ph değerinde olmalıdır.
Ph Ölçüsü ile TDS Arasındaki Temel Fark Nedir?
Maddedeki asit veya alkali değeri anlamak için kullanılan ölçüye pH (Potansiyel Hidrojen) denilmektedir. Ph ölçüsü, maddedeki asit nitelikli iyonların yoğunluğuna göre yapılır. Bu iyonlar suyumuzdaki güvenli ya da güvenli olmayan maddelerdir.
TDS metre ise, sudaki tüm maddelerin çözünmüş katı miktarını ölçer. Ph metre ve TDS metre aynı değildir, ikisi de farklı amaçla için kullanılır ve farklı sonuçlar gösterir. Farklı sonuçları şu şekilde örnekleyebiliriz;
Ph metre: 6, 7, 7.5, 8, 8.5 değerini gösterirken;
TDS metre: 200, 300, 400, 500 vb. değerleri göstermektedir.